Programlama ile alakalı öğrenmeniz gereken bilgiler kaynağı

30.01.2016

Terminalde C, C++ Dosyası Nasıl Oluşturulur?

1 yorum :


          Bu yazıda; terminalde nasıl C, C++ dosyası oluşturulaca-ğını ve nasıl çalıştırılacağını sizlerle paylaşacağım. Amacımız c veya c++ dosyasını derleyip, bir uygulama kullanmadan terminalden çalıştırmaktır. Böylelikle kendi uygulamamızı yapmış olacağız.

İşletim sistemimiz Mac OS X veya Linux ise sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayabiliriz. Windows ise cmd yi açıp 6. adımdan başlayıp adımları sırasıyla uygulayabiliriz.






            Aşağıdaki adımlarda ilk olarak terminalde nasıl c veya c++ dosyası oluşturulacağını anlatacağım. Zaten c veya c++ dosyamız varsa ama bunu çalıştıran programın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsak 6. adımdan devam edebiliriz.



  1. Terminali açalım.
  2. Dosyayı hangi konumda oluşturmak istiyorsak o konuma gidelim. Örneğin cd desktop yazarak masaüstüne gidebiliriz.
  3. vi yazalım ve daha sonra dosyanın ismini yazalım. C dosyası açmak için uzantısını .c    C++ dosyası için uzantısını .cpp yapalım. (örnek; vi a.cpp)
  4. Enter a basarak dosyamızı açtık.(açtıktan sonra i ye basarak yazılabilir hale getirelim) Artık içine istediğimiz kodu yazabiliriz.
  5. İşimiz bittiğinde esc ye basalım. Daha sonra dosyayı kaydetmek için :w, dosyadan çıkmak için :q yazıp enter a basalım.
  6. Böylelikle dosyamız kaydedilir. Şimdi dosyamızı çalıştıran bir program yapalım. Bunun için de C dosyasını derlemek için gcc, C++ dosyasını derlemek için g++ kullanacağız.                      gcc veya g++ -o programAdı derlenecekDosya (derlenecekDosya yı programAdı isminde dosyaya basarak çalıştırabileceğiz.) Eğer gcc veya g++ derlenecekDosya yazsaydık programAdını bilgisayar otomatik olarak a.out yapacaktı.
  7. Artık oluşturduğumuz programa basarak kodumuzu çalıştırabiliriz ya da terminalden ./programAdı yazıp programımızı çalıştırabiliriz. (./programAdı yazarken arada boşluk bırakmayalım.)

Daha iyi anlaşılabilmesi için terminalde yazan yazımızın fotoğrafını ekledim.















1 yorum :